İSTANBUL’DA MALATYALI BİR ŞAMPİYON
Battal Gazi Özçınar, 1969 yılında Malatya’nın Koyunoğlu Mahallesi’nde doğdu.
Çocukluk ve ilk gençliği Kernek ile Beydağı Mahallesi’nde geçen Özçınar’ın babası da şampiyon bir güreşçi… 12 yaşındayken karateye başlayan Özçınar, sonraları taekwondoya merak salmış.
Malatya Beden Terbiyesi Spor İl Müdürlüğü’nde çalışmalara başlayan Özçınar taekwondoya resmen vuruluyor. Öyle ki akşam yapılacak antrenmanlara sabahleyin gidiyor, antrenman bittikten sonra da çalışmaya devam ediyor.
Haliyle de çalışmaları uzayınca eve geç gidince annesi telaşlanıyor “Oğlum nerede” diye… Nerdeyse annesinin tedirginlikleri yüzünden taekwondodan kopma noktasına geliyor. Yılmıyor, çalışmalarına devam ediyor.
Bir yandan okuluna devam edip, bir yandan da antrenmanlarını yapan Özçınar yurtiçindeki yarışmalara da katılıyor. 10 yaşlarındayken 33 kiloda Malatya Birincisi oluyor. Başarılar peş peşe gelince evdeki hava da birden değişiyor. Anne baba üzerine titreyip “Spora devam et oğlum” diyorlar…
Battal Gazi Özçınar 22 yaşına kadar çalışmalarına Malatya’da devam ediyor. Takım ve ferdi yarışmalarda 12 madalya daha kazanıyor. Bu başarıları Malatya’da tanınmasını sağlıyor. 22 yaşında Ankara Üniversitesi Spor Akademisi’ni kazanarak Ankara’ya yerleşiyor. Çalışmaları ve başarıları Milli Takım hocalarının da gözünden kaçmıyor. Milli takıma da seçilen Battal Gazi Özçınar ilk kez 1986 Barcelona Avrupa Gençler Şampiyonası’nda 56 kiloda korda çıkıyor. Bütün maçlarını kazanarak ilk uluslararası şampiyonluğunu kazanıyor. Çalışmalarına bıkıp usanmadan devam ediyor. Pek çok kez, ülke içinde ve dışında şampiyonluklar kazanıyor. A Takım formasıyla 1991 Mısır Dünya Kupası 58 kg’da birincilik, 1992 Roma Dünya Oyunları 58 kg’da dünya şampiyonu, 1992’de İngiltere’de Dünya Şampiyonası’nda 58 kg’da dünya ikincisi oluyor.
O günlerden bugüne uluslararası turnuvalarda 4 birincilik kazanan Özçınar Türkiye’de ise farklı kilolarda 23 birincilik kazanıyor. 26 yaşında okulunu bitirip lisanslı olarak teakwando antrenörlüğü yapmaya başlıyor… Bir dönem, Malatya Beden Terbiyesi İl Müdürlüğü’nde antrenörlük yapan Özçınar Avrupa Şampiyonu Nedim Türk’ün de hocalığını yaptı. Türkiye’de ilk kez resmi bir kurumun teakwondo takımını kurarak çalıştırdı. Takımından mili sporcular da çıkartarak şampiyon yaptı. Bandırma Polisgücü Spor Kulübü, Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Spor Kulübü, Edirne Uzunköprü Ergene Spor Kulübü, İstanbul Fatih Belediyesi Yaz Spor Okulu, Adalar Belediyesi Yaz-Kış Spor Okulu’nda antrenörlük yaptı. 2001 yılında Sultangazi’de Kukiwan (Kore dilinde, Dünya Teakwando Eğitim Merkezi demek) adlı Spor Okulu’nu açtı. Bugüne kadar 300 öğrenci yetiştirdi. Yetiştirdiği pek çok öğrenci ulusal ve uluslararası yarışmalarda dereceye girdi.
Yetenek Sizsiniz yarışmasına 2012-2013 sezonunda katılarak, yarı finale kadar yükseldi.
16 öğrencisiyle birlikte yaptığı rekor denemesi mermer kırışı (70 cm uzunlukta, 6 cm eninde, 3 cm kalınlığında, 20’şerli gruplar halinde 10 blok) ile tüm Türkiye’de tanındı. Yetenek Sizsiniz programında 8 saniye 23 salise ile mermer kırmada Dünya Rekoru kırdı. Guiness’e adaylığı kabul edildi. Guiness yetkilerinin huzurunda canlı yayında rekor denemesi yapacak. Bu branştaki rekor da ilk kez Battal Gazi Özçınar ile resmi kayıtlara girmiş olacak.
Battal Gazi Özçınar evli ve dört çocuk sahibi. Hatice Kübra, Mustafa Metehan, Hasan Hüseyin ve Hilal Esmahan’dan şimdilik yalnızca 7 yaşındaki Hatice ile 6 yaşındaki Metehan Taekwando yapıyor.Battal Gazi Özçınar, taekwondo’nun Türk gençliğinin fiziki yapısına uygun bir spor dalı olduğuna inandığını belirterek “Taekwondonun temelinde disiplin, ast-üst hukuku var. Kültürümüzle de bağdaşıyor. Bu nedenle de başarı var. Zihinsel yetenekleri de geliştiriyor. Hızlı düşünüp çabuk uygulamayı da sağlıyor. Bana çok dost kazandırdı. Sosyalleşme açısından da önemli” diyor.