172551831_3816193208475899_4073149482647655247_n

 

Kadının toplumsal hayatın her alanında var olması; eğitimde, iş hayatında, ev emeğinde, sağlıkta, eşit haklara sahip olması için Ataşehir Belediyesi, kadınlara yönelik hizmetler gerçekleştiriyor. 

Ataşehir Belediyesi kadınlara hayatın her alanında olması gerektiğine inanarak, destek olmaya devam ediyor. Belediye, yapılan çalışmaları “Toplumsal Eşitlik Birimi” adlı rapor yayımladı. 

Ataşehir Belediyesi’nin “Toplumsal Eşitlik Birimi” raporunda öne çıkanlar; 

Ataşehir Kadın Girişimcilik Merkezi, İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından 2016 yılı Girişimcilik Mali Destek Programı içerisinde kabul edilen 14 projeden birisi oldu. Mayıs 2017 tarihinde hizmete başlayan merkez, kadınları güçlendirmeye yönelik seminerler ve eğitimler verdi. Birçok kadın buradan sonra kendi işletmelerini kurdular. 

Kadın Emeği Satış Alanları, kadınların ekonomik anlamda özgürlüklerini elde etmede önemli bir yere sahip. 

Eğitimler, Belediye bünyesindeki personellere “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, “Çocuklukta Oluşan Toplumsal Cinsiyet Rolleri” ile “Çocukların Bedensel Söz Hakları” konularında eğitimleri aralıksız bir şekilde sürdürüyor. Ayrıca belediye tarafından zorunlu tutulduğu “Şiddet Uygulamayan Erkekler Atölyesi” eğitimi düzenlendi. 

Babalık Eğitimi, Ataevi Sosyal Hizmet Merkezlerinde AÇEV ile birlikte “Baba Destek Programı” yürüterek aile içi iş bölümünde, babaların da aktif rol oynaması gerektiğine yönelik eğitimler düzenlendi. 

Kadın Sağlığı Eğitim Programı; Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV) işbirliğinde, eğitici eğitimi alan belediye personellerine “Kadın Sağlığı Eğitimi” veriliyor. 

Kadınlar için Okuma ve Yazma Kursları: Belediye kurulduğu günden bu yana ilçedeki okuryazar oranını artırmak amacıyla sayısız okuma-yazma kursu açtı ve çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Kursiyerlere MEB onaylı Halk Eğitim sertifikası veriliyor.

Hobi - Sanat - Spor - Mesleki Eğitim Kursları, Belediye bünyesinde Ataevi Sosyal Hizmet Merkezleri ve ATAMEM’lerde (Ataşehir Meslek Edindirme Merkezleri) hobi kursları (biçki dikiş, el sanatları, ahşap boyama, iğne oyası, makine nakışı vb.) gerçekleşiyor. Kadınların ekonomik güç kazanabilmesi için meslek edindirmeyi oldukça önemseyen Ataşehir Belediyesi, kuaförlük, makyaj teknikleri, manikür pedikür, cilt bakımı, aşçılık, pastacılık, bilgisayar, web tasarım, İngilizce gibi branşlarda sertifikalı kurslar da veriyor. Ayrıca Kültür Merkezlerinde ve anlaşmalı kurumlarda pilates, zumba, bağlama, dans, tiyatro, gitar, halk oyunları, resim, şan, halk müziği korosu, perküsyon, basketbol, voleybol, tekvando, jimnastik, kick boks, tenis, fitness, yüzme gibi çeşitli spor ve sanat kursları da düzenliyor.

Kadın Sağlığı ve Mamografi Merkezi, Ataşehir Belediyesi Kadın Sağlığı, Mamografi ve Kemik Yoğunluğu Ölçümü Görüntüleme Merkezinde; sağlık açısından büyük risk oluşturan, dünyada ve ülkemizde kadınlarda en fazla rastlanan kanserler arasında birinci sırada yer alan meme kanserinin erken tanısı için hizmet veriyor. Aynı zamanda merkezde, diğer önemli bir kanser türü olan ve görülme sıklığı açısından ikinci sırada yer alan rahim ağzı kanserinin ve ilerleyen yaşlarda çoğu vatandaşlarada önemli bir sağlık sorunu olarak karşılarına çıkan kemik erimesinin (Osteoporoz) erken teşhisi ve tedavisi için de hizmet sunuyor. Yapılan her türlü hekim kontrolü ve muayenesi sonrasında, tetkik (mamografi, papsmear, ultrason ve kemik yoğunluğu ölçümü) işlemlerinden herhangi bir ücret alınmıyor; son sistem cihazlarla hizmet verilen merkezlerde, Kadın Doğum Uzmanı, Genel Cerrahi Uzmanı, Radyoloji Uzmanı ile Radyoloji Teknisyeni ve yardımcı sağlık personeli bulunuyor.

Kadın Konukevi ve Kadın Danışma Merkezi, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Seminer ve Etkinlikleri Türkiye’nin ikinci ruhsatlı kadın konukevi olma özelliğine sahip. 25 kişi kapasiteli Ataşehir Belediyesi Kadın Konukevi; fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik istismara uğrayan kadınların barınması, iyileşmesi ve güçlenmesi için kuruldu. Kadınları, psiko-sosyal ve ekonomik sorunlarının çözümlenmesi sırasında varsa çocukları ile birlikte Konukevlerinde geçici bir süre yatılı olarak misafir ediyorlar. Kuruma, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı  ŞÖNİM (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi)  tarafından yönlendirme ile kabul yapıyor. 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde ve yıl içerisinde farklı tarihlerde de şiddet konusunda önleme ve farkındalık çalışmaları yapılıyor. Zaman zaman psikolog, avukat ve sosyal hizmet uzmanlarıyla vatandaşlarımızı buluşturan seminerler düzenliyor, şiddete maruz kalan her kadının izlemesi gereken yollarımı aktarıyorlar. 

Psikolojik Danışmanlık Hizmeti, Belediyenin dış birimlerinde ücretsiz psikolojik danışmanlık ve aile danışmanlığı hizmeti veriyor.

Çocuk Gündüz Bakımevi ve Oyunevleri, 36-66 ay arası çocukları kabul edilen Fidan Kalpler Gündüz Bakımevi’nde toplam 80 çocuğun eğitim göreceği şekilde 5 derslik, yatakhane, oyun parkı  ve hobi alanları yer alıyor. Çalışan ailelere büyük kolaylık sağlayan Bakımevinde, deneyimli  öğretmenler ve uzman  psikologlar görev alıyor. Çocukların okul öncesi sosyal, bilişsel, mental anlamda gelişim göstermelerini sağlamanın yanı sıra drama, tiyatro, dans, İngilizce gibi alanlarda eğitimler de veriliyor. Ataevi Sosyal Hizmet Merkezlerinde ise kurslara katılan ve kurs esnasında 46-66 ay arası çocuğunu bırakacak yeri olmayan kursiyerlerimizin çocukları için oyun evleri hizmeti sunuluyor.

Hayat Dolu Buluşmalar, Belediyenin AÇEV işbirliğiyle, sosyoekonomik açıdan dezavantajlı bölgelerde yaşayan, kaynaklara erişimi kısıtlı, okuryazar; ancak eğitim düzeyi düşük olan 18- 40 yaş arası genç kadınların ihtiyaçlarını gözeterek yeni bir projeyi hayata geçirdi. Projede iletişim becerileri, üst düzey düşünme becerileri, özgüven gelişimi, matematiksel düşünme, hızlı ve amaca yönelik anlayarak okuma yazma eğitimleri veriyor, katılımcılara iş bulma konusunda bilgilendirme yapılıyor.

Toplu İş Sözleşmeleri Kapsamında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Temelli Alınan Kararlar

Kadın personel 8 Mart’ta idari izinli sayılıyor. 

Regl dönemlerinde işe gelemeyecek durumda olan kadın personele, 1 gün regl izni kullanmaları konusunda gerekli kolaylık sağlanıyor. 

Doğum yapan kadın işçilere yasal mevzuata göre verilen izin süresine ilave olarak 4 hafta daha ücretli izin kullanma hakkı tanınıyor. 

Doktor kontrolüne gidecek hamile personel tam gün; eşleri hamile olan erkek personel ise kontrol günü yarım gün ücretli izin kullanabilecek. 

Eşine veya çocuklarına şiddet uyguladığı tespit edilen işçilere belediye tarafından idari ve mali yaptırımlar uygulanacak. 

Aile içi şiddet uyguladığı tespit edilen işçinin ücret ve sosyal haklarının yüzde 50’si bir yıl süre ile mağdur olan eşine ve çocuklarına ödenecek. 

Aile içi şiddete maruz kalan çalışanların korunması ve barınması için Belediyemiz tarafından destek sağlanacak.

 ATAŞEHİR'DE GÜNDEM